Салмонелоза (Salmonella)

Салмонелоза (Salmonella)

Мнениеот admin » Вто Дек 13, 2011 9:49 pm

Салмонелоза (Salmonella)

 

Salmonella - Салмонелоза - Болести при гълъбите - лечение   Salmonella - Салмонелоза - Болести при гълъбите - лечение  

Salmonella - Салмонелоза - Болести при гълъбите - лечение   Salmonella - Салмонелоза - Болести при гълъбите - лечение  

 

Салмонелозата е една от болестите, която се среща често както при домашните , така и при дивите птици, като нанася големи поражения на гълъбовъдството. Бактериите на салмонелозата причиняват хранително отравяне при хора и инфекции при гръбначни животни, птици, влечуги и бозайници. Знае се, че има повече от 2000 разновидности. Известно е също така, че мишки и плъхове, а дори и мухите могат да бъдат носители на салмонелозата. Бактериите варират в зависимост от географското местоположение и вида на консумираната храна. Вносните птици също могат да послужат за въвеждане на нови разновидности . Бактериите на салмонелозата са едни от най-устойчивите и във външни условия може да преживеят около 14-25 дни, в зависимост от температурата. Тя се развива бавно. От проникването на бацила до проявата на първите признаци на болестта най-често минават от 2 до 5 дена, като този период може да достигне и месец.

 

 

Форми на салмонелоза


- СЕПТИЦЕМИЧНА ФОРМА
Тя се проявява при твърде чувствителни и млади животни. Това е честа форма при нежните породи декоративни птици. Заболяването се проявява с омърлушеност, настръхване на перата, отпуснати крила, натежаване при летене и воднисто-зеленикава сиария. В тази форма гълъбите умират за няколко дни.


- ЧРЕВНА ФОРМА
Тя се се проявява остро, като изпражненията са воднисти, премесени със слуз и са оцветени в тъмнозелено и бяло. Болните птици не могат да летят, окуцяват поемат много малко храна, а жаждата се увеличава. Птиците стоят безучастно и спят през деня, а младите в повечето случаи умират. По кръвен път салмонелите достигат до всички части на тялото засягат ставите, като под кожата се появяват възли с големина на грахово зърно.

- СТАВНА ФОРМА
Тя също се среща често при гълъбите. Спада към хроничната форма, която трае дълго. Настъпва възпаление на ставите на крилата и краката. Добрият гълъбар веднага ще забележи болните гълъби. Ако са засегнати ставите на крилата, тогава болното крило виси отпуснато и често перата са изцапани с изпражнения. Ставата се деформира и на нея се образува удебеляване и крилото остава неподвижно. Когато са обхванати ставите на краката се появява оток, който в началото на болестта не може да бъде забелязан и такива гълъби се познават по разтреперените болни крака, стоят на един крак.

- СКРИТА ФОРМА
При тази форма гълъбите изглеждат здрави, но салмонелата е обхванала вътрешните им органи. Животните не показват нарушение на общото здравословно състояние, но салмонелата притежава особен афинитет към половите органи, прониква там и предизвиква тяхното възпаление. Това проличава от залежаването на невиталните новородени, които умират още докато родителите им ги хранят или настъпва пълно безплодие при големите гълъби.
 

 

Предпазване от салмонелоза


Ваксините могат да бъдат използвани за предотвратяване на болестта. Преди да ваксинирате птиците си вие трябва да бъдете сигурни, че вашият гълъбарник е стерилен,  в противен случай това може да влоши нещата и да се стигне до големи загуби. Правилната хигиена е най-добрият начин да поддържате салмонелозата далеч от вашият гълъбарник. Той трябва да бъде добре изолиран и в  никакъв случай да не се допускат потенциални носители като диви птици или птици с които сте се сдобили скоро. Те трябва задължително да минат карантинен период (най-малко 10 дни) преди да бъдат пуснати при другите. Също така е  много важно да се знае , че в пренаселени гълъбарници има по голям шанс за разпространение. Пренаселеността намалява имунитета и  предразполага гълъбите към салмонелоза.
 

Лечение на салмонелоза

При  диагностицирана салмонелоза  успешно  лечение се забелязват след прилагането на  “Байтрил” . Дава се  във водата за пиене  - 1 милилитър в 2 литра вода, като единствената вода за пиене в продължение на  10 дни (при по-студено време периода на приемане на лекарството може да се удължи, защото тогава гълъбите приемат по-малко вода).

 

 

Изготвил материала: Светлин Борисов, гр.София

 

 

admin
Администратор
 
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 1:16 am

Назад към Болести при гълъбите, лечение и лекарства

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта

cron